Waar op te letten bij een bezichtiging van een huis?

Waar op te letten bij een bezichtiging van een huis?

Is dit de plek waar je de komende jaren wilt wonen of voel je je helemaal niet thuis in deze buurt? Een huis bezichtigen is spannend, vooral als het een plek is die je aanspreekt. Het is een complexe mix van gevoel en ratio waarbij je met veel aspecten rekening moet houden. Wat zijn dingen waarop je moet letten?

  • Voel de sfeer van een huis. Neem de tijd om even te gaan zitten, kijk om je heen, zijn de ruimtes mooi van formaat, hoe is het licht en het uitzicht? Werp een blik naar buiten en voel of dit een omgeving is waar jij je thuis zou kunnen voelen.
  • Het is handig als je van tevoren een lijstje maakt met dingen die jij belangrijk vindt. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe makkelijker het is om het goeie huis te vinden. Iedereen hecht belang aan andere zaken.
  • Kijk rond in je huidige huis: wat waardeer je, wat niet. Kijk in huizen van vrienden en bekenden: waarom spreken die huizen je wel of niet aan? Maar bedenk je, de sfeer wordt vaak bepaald door de inrichting. Die meubels koop je er niet bij. Koop niet iets met aspecten die je niet aanstaan die je niet kan veranderen. Een te laag plafond, vreselijk uitzicht? Daar valt niet veel aan te veranderen.
  • Als je een potentieel huis bezichtigt, let dan niet alleen op de huidige situatie, maar ook wat er mogelijk is. Als je er se een bad wilt en dat is er niet, onderzoek dan of je de badkamer makkelijk kunt verbouwen. Een kleine bijkamer kan vaak bij de woonkamer worden getrokken om meer ruimte te creëren. Probeer lelijke vloerbedekking en foute gordijnen te negeren. Die kun je er allemaal uitslopen. Tuur door je oogharen, beschouw het huis als een doos en probeer te bepalen of die doos bij jouw wensen past.
  • Denk na over de seizoenen. Als jij kijkt op een zonnige middag in de zomer, baadt de woonkamer misschien in zonlicht. Maar hoe is dat in de herfst en de winter.
  • En aarzel niet om te vragen. Vraag de verkopers, de verkopende makelaar, spreek buren op straat aan en probeer zoveel mogelijk voor jou belangrijke informatie te verzamelen. Loop ook eens rond in de buurt, zijn er fijne winkels, leuke cafés of een park in de buurt voor je dagelijkse hardloop rondje.
  • Als wij je bijstaan bij de verkoop, vraag ons vooral ook om inspiratie. Wij hebben in de afgelopen jaren zoveel huizen gezien – vaak ook voor en na een ingrijpende verbouwing – wij geven graag advies over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een huis.
  • Als je eerste gevoel zegt dat dit een plek is die bij je past, is er nog een heleboel te onderzoeken voor je kunt bepalen of dit echt een geschikt huis voor jou is en het verstandig is om een bod wilt uit te brengen.
  • Wat is de bouwkundige staat, bij een appartement ben je niet alleen geïnteresseerd in de staat van jouw huis, maar ook de bouwkundige staat van het complex. Wat zijn de energielasten? Is er achterstallig onderhoud? Staat het huis op eigen grond, of is er sprake van erfpacht en wat kost die je per jaar? Is het een solide Verenging van Eigenaren, zijn er bouwplannen in de buurt, kan je makkelijk parkeren in de buurt en is er goed Openbaar Vervoer. Pas als je een goed overzicht hebt van de plus- en minpunten van alle aspecten van het huis, kan je een bod overwegen. Als wij je makelaar zijn graven we altijd net even iets dieper om te kijken of er geen onverwachte adders onder het groene woongras schuilen.
  • Als je de belangrijkste aspecten op een rijtje hebt, plan dan nog een bezichtiging en weeg de voor- en nadelen van het huis tegen elkaar af.
van

Goedemiddag 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?